top of page
Търсене
  • BBI Social

ЗНАЧЕНИЕТО НА КВАРТАЛА

Апартаментите, разпределението на площта и изложението отдавна не са единствените неща, които избираме, когато търсим нов дом. От определяща важност е самата сграда, качеството на строителството, визията на общите части, както и локацията на имота. Изследвания сочат, че хората, живели в даден район дълго време, са по- склонни да купят жилище в същия район поради една основна причина – свикнали са със заобикалящата ги среда.


квартал

И макар да звучи странно, супермаркетът до дома ни, салонът за красота или ресторантът на съседната улица са от ключово значение при търсенето на нов апартамент. Какво имаме предвид? В ежедневието си хората изграждат навици – от сутрешния душ до традицията да похапват определен вид ядки например докато гледат любимия си сериал вечер. Всички тези незначителни за вниманието ни дейности, които извършваме всеки ден (обикновено по едно и също време), създават мрежа от постоянно повтарящи се действия – или т. нар. модел. Повечето хора излизат от вкъщи сутрин по едно и също време, минават по един и същ маршрут, спират за кафе или закуска на едно и също място. Тази съвкупност от периодично повтарящи се действия се затвърждава през годините и създава на мозъка ни усещането за баланс. Именно с промяната на моделите, успяваме да различим делничните дни от уикендите, както и да преминем от работен към ваканционен режим по време на летния отпуск например.  


ежедневие

И ако приемем, че с времето сме изградили един балансиран дневен режим – събуждане в определен час, закуска, оставяне на децата на детска градина или училище, оптимално време за стигане до работното място и т.н., дори малка промяна в локацията на дома ни, би могла да доведе до значителни промени в навиците ни. А голяма част от хората не обичат промените и ги свързват с преобръщане на собствената им реалност. Което пък от своя страна, може да доведе до пълен хаос в живота. Именно този микромениджмънт на графика ни и организацията на ежедневните ни дейности около мястото, на което живеем, ни кара да не правим резки промени в локацията и да търсим ново жилище в същия квартал или район.


навици

Но защо даден квартал ни привлича, а друг се превръща в отблъскващо място за живеене? Със сигурност навикът не е единствен фактор. В едно динамично общество и време, което никога не е достатъчно, всеки от нас се опитва да оптимизира работата си по начин, по който да му остане свободно време. И в това число непременно влиза времето, което прекарваме в автомобила си или в градския транспорт, за да стигнем от едно място до друго.


трафик

В този смисъл за нас е важно да живеем на място, което ни предлага добри транспортни възможности – включително и оптимизиране на средствата, които отделяме месечно за придвижване. Метрото продължава да бъде основен бюджетен, бърз и удобен начин да стигнем от дома до работното си място например. Това прави кварталите с действащи или с предстоящо изграждане на метростанции по- желани пред останалите.


метро

Друг основен фактор за избора ни е наличието на учебни заведения в близост до дома ни (ако имаме деца, разбира се). Да има детска градина или училище на пешеходно разстояние със сигурност е за предпочитане. Така, вместо да прекараме час в колата си сутрин и да прекосим града, бихме могли да поспим повече или да отделим времето за пълноценна семейна закуска.


училище, детска градина

Ежедневен ангажимент е и пазаруването – дори да сте от добре организираните хора, които се стремят да влизат в супермаркет веднъж седмично, винаги остава нещо забравено, което налага да минем през магазина след работа. Е, в този ред на мисли, добре е да имаме избор от супермаркети или малки магазини в близост.


пазаруване

За активната част от хората, основно значение има и наличието на спортни зали или паркови пространства около дома им. Това също би спестило време от ежедневно пътуване за тренировки. Наличието на парк или градина ни дава възможност да прекараме време с близки и приятели сред природата на чист въздух – да се разходим с децата или кучетата, да потичаме или просто да отдъхнем сред зеленина. Затова избираме квартали, които предлагат тези възможности – затворени комплекси, които разполагат със собствени градини, или в близост има парк. Да не забравяме и богатството, с което София разполага – Витоша. Кварталите в подножието на планината са в непосредствена близост до природния парк, което дава възможност на живеещите там наистина да се отдалечат от динамиката на големия град и да релаксират сред тишина и свежест.


паркове и градини

Така или иначе, навиците на всеки от нас са различни, което определя и разликите в търсенето на мечтания дом. За едни е важно да са на пешеходно разстояние от центъра или в непосредствена близост до работното си място или училището на децата си. Други търсят спокойствие и отдалеченост от шума и презастрояването. Така или иначе, преди да пристъпите към търсене на нов апартамент, начертайте за себе си приоритетите и изискванията, които имате към самото жилище и квартала. И дори списъкът да е дълъг, не се притеснявайте – това не ви прави просто претенциозни, а хора, които знаят какво искат. По този начин много по- лесно и бързо ще отсеете местата, които ще ви предложат комфорта и качеството на живот, които заслужавате.  

9 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page